post

Piilolinssien historia

Piiloilinssi, on kosmeettinen tai terapeuttinen linssi, joka on sijoitettu silmäkulmaan. Piilolinssit pysyvät kyynelkalvon pintajännityksellä, joka koostuu erilaisista kuolleista soluista. Piilolinssit ovat yleensä kevyitä ja lähes näkymättömiä lasiin verrattuna. Jotkut kosmeettiset linssit värjätään tietoisesti silmän ulkonäön muuttamiseksi. Joissain linsseissä on ohut ultraviolettipinnoite. Tämä auttaa vähentämään silmän luonnollisen linssin ultraviolettivahinkoja.

Silmälaseihin verrattuna märkä sää vaikuttaa piilolinsseihin vähemmän, ne eivät huurru, niillä saavutetaan laajempi näkökenttä ja sopivat paremmin urheiluun, aktiviteetteihin sekä teatteri- ja elokuvaesiintyjille. Vaikka kaikki piilolinssien käyttäjät on saatava tietoiseksi piilolinssien kulumisen mahdollisista riskeistä, erityisesti sarveiskalvon haavaumista, ja että piilolinssin reunan naarmut voivat raapia sarveiskalvoa ja tehdä siitä suojattoman bakteeri-infektioille.

Linssin historia on pitkä ja monimutkainen. Vincille annetaan ansioita koska hän suunnitteli ja piirsi ensimmäiset piilolinssien aihiot hänen 1508 silmän rakenteesta kertovassa teoksessa. Vuonna 1632 René Descartes edisti piilolinssien kehitystä ehdottaen sarveiskalvon linssejä.

Vuonna 1801 Thomas Young rakensi Descarten idean pohjalta neljäsosa tuuman pituisen, vesitäytetyn lasiputken ja mikroskooppisen linssin, korjaamaan omaa näköään. Vuonna 1827 englantilainen tähtitieteilijä Sir John Herschel ehdotti piilolinssin ohentamista mukautumaan tarkasti silmän pintaan. Hän ehdotti myös silmän muottia tarkan istumisen varmistamiseksi, ja tämä oli lopulta mahdollista vuonna 1884 anestesian kehittymisen myötä. Sir John Herschel oli luultavasti ensimmäinen henkilö, joka kuvaili kosmeettisten linssien käsitettä.

Vuonna 1887 F.E. Müller, proteesisilmien valmistaja Wiesbadenista, Saksasta kehitti päällysteen, joka oli suunniteltu läpinäkyväksi ja silmän siedettäväksi. Mullerin malli oli suunniteltu suojaaviin tarkoituksiin, oli erittäin raskas ja sitä voitiin käyttää vain hyvin lyhyen ajan kerrallaan. Vuonna 1929 unkarilainen lääkäri Joseph Dallas otti muotit elävistä silmistä niin, että linssejä voitiin mukauttaa tarkemmin yksilölliseen kovakalvoon. Hänen työnsä mahdollisti piilolinssien massatuotannon, ja joka vastasi silmän todellista muotoa. New Yorkin optometristi William Feinbloom valmisti vuonna 1936 ensimmäiset amerikkalaiset muovilinssit ja esitteli muovin käyttöä. Hydrogeelilinssit (tai ”pehmeillä” linssit) ovat olleet piilolinssimarkkinoilla, siitä alkaen otettiin ensimmäisen kerran käyttöön 1960-luvun lopulla. Näitä linssejä kutsutaan ”pehmeiksi”, koska ne on valmistettu vedellä turvotetusta, ristisidotuista, hydrofiilisistä polymeereistä, jotka ovat joustavia. Veden imeytyminen auttaa silmien kuivumista koskevissa ongelmissa, jotka voisivat aiheuttaa epämukavuutta ja ärsytystä, silmien väsymistä ja keskittymisongelmia.

PHEMA-linssit olivat saatavilla Länsi-Euroopan markkinoilla vuonna 1962. Vuonna 1965 National Patent Development Corporation (NPDC) osti pehmeän linssin päällysteen Tšekkoslovakian tiedeakatemialta ja vuonna 1966 se alilisensoi sen Bausch & Lombille (B&L). Nämä linssit ovat kätevämpiä kuin jäykät piilolinssit, johtuen lähinnä niiden välittömästä mukavuudesta. Eri yritykset kehittivät omia PHEMA-linssejään, mutta kliiniset tutkimukset aiheuttivat komplikaatioita siitä, että linssit aiheuttivat hypoksiaa tai muita ongelmia, jotka liittyivät liuoksen myrkyllisyyteen ja linssin spoliointiin.

Vuonna 1982 kaksitehopiilolinssit valmistettiin päivittäiseen käyttöön. Kaksitehopiilolinssit on suunniteltu erityisesti antamaan kaksi korjausta, joista toinen on kauko- ja yksi lähinäkö.
Vuonna 1983 ensimmäinen sävytetty RGP-linssi otettiin käyttöön kaupalliseen jakeluun ja laajennetusti RGP-linssi oli saatavilla kaupalliseen jakeluun vuonna 1986.
1980-luvun jälkipuoliskolta 1990-luvulle kehitettiin ei-pallomaiset progressiiviset monitoimiset piilolinssit ja diffraktiopiilolinssit.
Vuonna 1987 kaupalliseen jakeluun: pehmeät piilolinssit; pehmeät silmien värin vaihtamiseen; monikäyttöinen linssinhoitotuote ja uusi formulaatio fluorosilikaattiakrylaattimateriaalista RGP-linsseille.
Vuonna 1992 otettiin käyttöön värillisiä piilolinssejä kaupalliseen jakeluun.
Vuonna 1995 päivittäiset kertakäyttölinssit tulivat saataville kaupalliseen jakeluun.
Vuonna 1996 ensimmäiset kertakäyttöiset linssit, joissa on ultraviolettisuodatin, olivat saatavilla USA: n markkinoilla.
Vuonna 1998 markkinoille saatiin ensimmäiset multifokaaliset kertakäyttöiset pehmeät linssit
Vuonna 1999 otettiin käyttöön uuden sukupolven pidennetyn käyttöajan pehmeät linssit.
Vuonna 2002 FDA hyväksyi yöajan ortokeratologian.
Vuonna 2010 otettiin käyttöön räätälöityjä silikoni-hydrogeelilinssejä kaupalliseen jakeluun Yhdysvalloissa.